Community Empowerment Through Processing Fish Into Nugget
Pemberdayaan Masyarakat Melalui Pengolahan Ikan Menjadi Nugget
DOI:
https://doi.org/10.15578/bs.v2i02.37Keywords:
Fish Nugget, Production, empowermentAbstract
Catfish is the main commodity in Karang Bayan Village, West Lombok Regency, West Nusa Tenggara. So far, catfish farmers only sell their fish in the form of fresh fish so that the income received is relatively small. Therefore, it requires assistance to increase the economic activity of these fish farmers. This service activity aims to increase the understanding of creating added value for processed fish products for mothers in Karang Bayan Village, by providing knowledge about fish processing production techniques and calculating production costs and appropriate marketing techniques in order to generate optimal income. The method used is to conduct entrepreneurship training, including lectures, questions and answers. Demonstration, practice or practice, display. The results of the training showed that the women in Karang Bayan Village were able to process catfish into fish nuggets. In addition, they also understand the production techniques of processing fish nuggets by calculating production costs and appropriate marketing techniques to optimize income through social media as a sales and promotion medium.
References
Cholily, Y. M., Effendy, M., Hakim, R. R., & Suwandayani, B. I. (2021). Pemberdayaan Masyarakat Desa Parangargo melalui Pelatihan Budidaya Ikan Lele dengan Sistem Biona. 12(2), 279–284.
Damanik, M. R. S., Sriadhi, S., Habibi, M. R., & Harefa, M. S. (2018). Diversifikasi Pengolahan Ikan Sebagai Upaya Peningkatan Ekonomi Masyarakat Nelayan Desa Bagan Serdang Kecamatan Pantai Labu Kabupaten Deli Serdang. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 23(4), 455. https://doi.org/10.24114/jpkm.v23i4.8607
Darmadi, N. M., Pandit, I. G. S., & Sugiana, I. G. N. (2019). Pengabdian Kepada Masyarakat (PKM) Nugget Ikan (Fish Nugget). Community Services Journal (CSJ), 2(1), 18–22.
Erwantiningsih, E., Jalaludin, Aisyah, S., & Firmansyah, A. R. (2022). Pemberdayaan Masyarakat Pesisir Melalui Inovasi Pembuatan Nugget Sayur Ikan Kembung di Desa Jatirejo. 1(3), 379–386.
Khotimah, B. K., & Dwi, B. S. (2014). Pemberdayaan Masyarakat Melalui Pembuatan Tepung Ikan dari Limbah Ikan di Kepulauan Talango Sumenep Madura. Jurnal Ilmiah Pangabdhi, 3(1), 20–29.
Kresnasari, D., Mustikasari, D., & Kurniawati, A. (2019). Pembuatan Nugget Ikan (Fish Nugget) Sebagai Salah Satu Usaha Deferensiasi Pengolahan Ikan Di Sekolah Alam Banyu Belik. Cendekia : Jurnal Pengabdian Masyarakat, 1(2), 42. https://doi.org/10.32503/cendekia.v1i2.589
Lukistyowati, I., Pamungkas, N. A., Adelina, A., Mulyadi, M., & Suharman, I. (2021). Pembinaan kelompok pembudidaya ikan melalui kegiatan diversifikasi produk olahan hasil budidaya ikan Lele di Kelurahan Tangkerang Utara Kota Pekanbaru. Unri Conference Series: Community Engagement, 3(2), 181–189. https://doi.org/10.31258/unricsce.3.181-189
Pratama, R. I., Rostini, I., & Kurniawati, N. (2017). Pemberdayaan Masyarakat Melalui Peningkatan Keterampilan Produk Olahan Hasil Perikanan Di Wilayah Yang Terkena Dampak Genangan Jatigede Kabupaten Sumedang. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(1), 60–63. http://jurnal.unpad.ac.id/pkm/article/download/16280/7944
Purnomo, C. A. P. N., & Murniawati, I. (2021). Strategi Pengembangan Produksi dan Pemasaran Usaha Pengolahan Ikan Fillet. Economic Education Analysis Journal, 2(1), 18–23. https://doi.org/10.15294/eeaj.v10i1.28217
Putri, E. M. M., Burhan, R. Y. P., Zetra, Y., Mujahid, M. N., Gunawan, T., & Nugraheni, Z. V. (2022). Peningkatan Potensi Ekonomi Masyarakat Desa Pliwetan, Kecamatan Palang, Kabupaten Tuban Melalui Pembuatan dan Pemasaran Olahan Nugget Ikan Serta Pemanfaatan Limbah Olahan Ikan Sebagai Alternatif Pupuk Organik Cair. Sewagati, 6(1), 1–9. https://doi.org/10.12962/j26139960.v6i1.8
Rijal, M. (2017). Diversifikasi Produk Olahan Ikan Bagi Ibu-Ibu Nelayan Di Dusun Mamua Kabupaten Maluku Tengah. Biosel: Biology Science and Education, 6(2), 159. https://doi.org/10.33477/bs.v6i2.383
Wardhani, W., Zulaili, Z., Rahimah, E., & Simamora, A. M. (2021). Pelatihan Pengolahan Ikan menjadi Nugget di Desa Percut Kabupaten Deli Serdang. COMSEP: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(2), 250–255. https://doi.org/10.54951/comsep.v2i2.104
Wardono, B., Rahadian, R., & Tajerin, T. (2017). Model Bisnis Usaha Pakan Ikan Mandiri Berbasis Masyarakat Di Provinsi Daerah Istimewa Yogyakarta. Jurnal Sosial Ekonomi Kelautan Dan Perikanan, 12(1), 57. https://doi.org/10.15578/jsekp.v12i1.6301
Widiastuti, C. T., & Niati, A. (2018). Pelatihan Pembuatan Stik Sehat Ikan Kakap untuk Pemberdayaan Ibu Rumah Tangga Kelurahan Mlatiharjo Semarang. E-Dimas: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 9(2), 240. https://doi.org/10.26877/e-dimas.v9i2.2890
Yanti, D., & Permata, D. A. (2017). Pemberdayaan Masyarakat Tani melalui Pengembangan Produk Olahan Ikan di Nagari Tarung-tarung, Kecamatan Rao, Kabupaten Pasaman, Sumatera Barat. Agrokreatif Jurnal Ilmiah Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(2), 73. https://doi.org/10.29244/agrokreatif.2.2.73-80
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 animah animah, Akram Akram, Suryantara Adhitya Bayu Suryantara

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.